fredag 19. februar 2016

Brumunddal båthavna og hotell.

Litt gammelt nytt, men sånn kan det bli og se ut. Se neste artikkel under også.

Sånn kan det bli å se ut i strandsonen i Brumunddal.

Buchards hotellplaner satte fart på avløpet: RINGSAKER BLAD

Brumunddal skal få Innlandets fineste strand: RINGSAKER BLAD

Brumunddal får verdens høyeste trebygg: RINGSAKER BLAD


torsdag 18. februar 2016

Utbygging av Brumunddal båthavn.

Hva skjer med båtlagring i fremtiden, moloen og dybda i havna fremover i tid? Og hvordan blir dette planlagt? Er båtforeningen informert? Hvem er det som bestemmer og hvordan går kommunen frem med dette?

Ja det er mange ubesvarte spørsmål ang. utbygginga og det er godt i gang om man leter og snoker på Ringsaker sin hjemmeside. Det som er så rart att alle jeg kjenner og snakker med om dagen spør om akkurat det samme. Lite informasjon fra styret også, men de i styret som jeg har kontakt med vet heller ikke mere enn det vi finner på nettet.

Man begynner og spørre seg selv om alt foregår i stillhet, det er så rart at ikke styret vet noe om den aktuelle utbyggingen av havna. De som har motorbåter og seilbåter som er vinterlagret i havna pr. dags dato lurer jo fælt på opplagring i fremtiden. Og hvordan blir det for de som er faste brukere og medlemmer av båtforeningen videre fremover når utbyggingen er ferdig?

Man kan lure på om ikke det er kommet noen form for tegning over området, hva som forblir grøntområde og hvordan det blir med parkeringen til biler for medlemmer fremover?

Hva skjer med gjennomstrømning av vann i havna når utbyggingen er ferdig og hva skjer med dybden på bunnen? Blir det sånn att det gror igjen med skog på bunnen?

Hjemmesiden til Brumunddal båtforening er også i stampe, det kommer ikke noen informasjon gjennom den kanalen heller.

Ja her er det mange spørsmål og vi er mange som lurer på om det er noen som har litt mere informasjon til foreningens medlemmer?

Det nærmeste av informasjon jeg og mange andre medlemmer har vi funnet her, men det står ingenting om det vi lurer mest på: Ringsaker kommune - PLANINNSYN

onsdag 17. februar 2016

Ut å sjekke dybder og nye leier på Furnesfjorden.

Jeg har lurt på de plassene jeg har seilt inne på Furnesfjorden hvor dyp den egentlig er. Nysgjerrigheten tok overhånd og eg måtte ut med kartplotter og GPS. 

Mikko skulle få æren av og dra meg rundt på kickspark, det skulle vise seg og funke som snus. Lokalhøyda var 2.51 igår tirsdag når jeg var å sjekket, den ligger ofte på 5.20 pluss når vi seiler om sommeren.

Tok først runden bort til Båen ved Framnes bru, den var jaggu tørr og stor. Steinete også men ikke så store steiner.

Her er leie mellom Båen og brygga til Fjelking, den var jaggu tørr. Har seilt endel ganger gjennom her, jeg stikker 155 cm dypt. Nå har jeg fått tracklogg både på Navionics-kartet på nettbrettet og på GPS,en min. Jeg tok den dessiderte dypeste leia, den går en tanke nærmere brygga enn selve Båen.


Borte ved Nerliholmen har jeg alltid hatt lyst og seile gjennom sundet mellom holmen og fastlandet ved Nerlien gård. Nå har jeg gått seks ganger att og frem og lagd meg en leie gjennom med tracklog og funnet ut att det er dypere enn innenfor Båen ved Framnes bru. Leia for meg går omtrent midt mellom holmen og fastlandet, men på sørsiden av Nerliholmen må du holde de nærmere land.

Rundt omkring, især vestsiden og sørsiden av Nerliholmen er det veldig stort grunt-område. Her er det nokså store steiner i tillegg man kan treffe på om man er uheldig. Gikk til fots hele området og lagde meg en sikkerhetstrek på kartet og GPS,en rund hele området.

Mikko lurer fælt ka som sier Møøø oppe ved gården mens eg nyter en kopp kaffe i sola.

Det var jaggu godt å ta denne runden med instrumenter siden jeg av og til seiler på kloss hold av div. grunner, nes og ukjent farvann. Lurer på om jeg også skal ta meg en tur fra Framnes bru og mot Strandsaga, her er jeg også og roter med seilbåten.


tirsdag 16. februar 2016

Mjøsparken og Brumunddal båthavn.

Til alle som bruker båthavna og har båter der.Her ligger noen linker dere kan titte på:

- PLANINNSYN, link her: PLANINNSYN
Gå på: UTTALELSE TIL PLANOPPSTART, grønn farge.
Gå på: PLANUTARBEIDELSE/SAKSFORBEREDELSE, rødgul farge.


- VURDERING IHT.FORSKRIFT OM KONSEKVENUTREDNING, link her: MJØSPARKEN

- DETALJREGULERING FOR HOTELL, BOLIG MM VED BÅTHAVNA , link her: MJØSPARKEN

- Kartplan (liten) link her: KARTPLAN

Videre kan du grave på :http://www.ringsaker.kommune.no/

fredag 12. februar 2016

Vinterseiling Molde-Harstad er trygt i havn. Vi er en god del erfaring rikere.

Vi ankom Harstad havn i går torsdag 11-2-2016

Noen ettertanker kommer selvsagt hva vi kunne gjort annerledes, men sikkerheta for oss selv lå i høysete denne turen. Vi tok hverandre i handa for vi dro ut fra Molde havn, var en usikker så var det dette som gjaldt.

Her er vi ankommet Harstad havn, vi brukte 11 dager på turen.
Man kunne seilt mye råere enn vi gjorde og i mye mere vær, men vi er jo "skårunger" begge to, Daniel hadde seilt noen turer før med en seilkollega i nord, jeg har seilt litt på Mjøsa så allverden med seil-erfaring hadde ingen av oss. Men jeg har jo jobbet endel på fiskebåter og gått leia noen ganger, og vært i mange stormer før.

Når man legger avgårde på en sånn tur må man bli enig med hverandre på sikkerhetsnivået ombord i skuta og de meteorologiske kunnskapene til hverandre, samt en liten fordel og kjenne til hverandres stressnivå i en faresituasjon. Fordelen med meg og Daniel att vi har flydd lange turer sammen med paraglider i mange år, her kreves det gode meteorologiske kunnskaper for og ikke havne i en storm eller lignende, noe som er livsfarlig med en paraglider.


Den kunnskapen har vi begge inn-plantet i hjernebarken vår og det hjalp oss mye med og følge med på de mest overraskende polare lavtrykk som kan komme med stormskritt nesten uten forvarsel. Vi hadde en utrolig fordel der og i tillegg ville vi ikke skade oss selv eller skuta. Kjenner nok på meg personlig att vi kunne ha gitt mere gass i flekkan, men det var ikke det som var hensikten med denne turen.

Tjeldsund bru.
Nå har jeg fått testa meg selv litt med vinter-seiling og ser att det ikke er så verst allikevel, tror Daniel også mener det samme. Hadde dette vært en ren tur og ikke en transport-etappe hadde vi nok seilt mere på bidevind(krysset på vinden). Men Daniel ville på seiltur med familien til helga og jeg ville hjem til Tove-mor.

En holme i Steigen-området i Nordland.
Norskekysten er utrulig vakker, men mange drømmer om og seile over Atlanteren. Jeg personlig seiler nok Norskekysten flere ganger før jeg har planer om og seile over Atlanteren. Min drøm er nok heller og seile til Island og Grønnland, kanskje Svalbard også selv om jeg har vært der endel med flere reketrålere opp gjennom årene. Vi får se folkens hva som hender, er fortsatt på Mjøsa.

Tusen takk for att dere har fulgt med på denne seilasen.

torsdag 11. februar 2016

Vinter-seiling - Velkommen til Nord-Norge

Da er vår vinter-seiling over, turen gikk fra Molde til Harstad i jan-feb 2016. En meget interessant tur, vi brukte 11 dager, tok ingen sjanser og monterte litt utstyr underveis. Fikk testa skuta i varierende forhold.

Mjøsa-Sailors til rors :-)

Snydde nokka steikanes ei stund.

Utrolig kastevinder i dag, meldt laber bris, men vi hadde storm i kastene.

Lødingen ankommet kl. 24 i natt og vi gikk kl. 10.00 idag torsdag 11-2-2016

Kl. 08.00 i morrest kom det en båt på sia og kakka i skroget vårt, dem var fra fiskerioppsynet. Dem trodde ikke vi hadde seilt nesten hele kysten nordover uten å tjuvfiske, men eg roet dem ned med og sa; Slapp av, eg står på B-lista.

Ja ihvertfall hadde dem kjøpt seg en rå båt, en Targa 37 med masse utstyr i tillegg. Da må vi to seil-peisan få gratulere Tommy med ny skute. To stk. volvo penta med 400 hk hk hver.,.

En herlig båt vil jeg si, rase avgårde med 40 knop på det meste og marsjer på 31,5 med et ikke så alt for stort dieselforbruk. For og sette det litt i persektiv bruker båten 4 timer fra Lødingen til Nord-Lenangen (Lyngen).

Det står ikke på plassen, lyst og trivelig oppe i salongen i tillegg god utsikt. Svære lugarer og dusj og toalett på hver av dem. Vi fikk morrakaffe og kjeks til frokost, det passet oss meget bra før jeg og Daniel hiv oss til på Sjarmøretappen.

Men millionær-gutta ville selvfølgelig komme å titte på Daniel sin båt, var bare "5 mill" i prisforskjell.
 Tror nok dem skjønte att vi ikke var ute etter farta, men å bruke naturkreftene som er miljøvennlig.

Her stikker Tommy med mannskap, tikka inn ei tekstmelding fra broderen hvor det sto; 31,5 knop marsjfart og 97 liter i timen. Takk for besøk gutter, ses etterhvert.

onsdag 10. februar 2016

Avgang fra Bodø kl 10.00 onsdag formiddag, kuling fra nord.

I natt var han trollat med vinden, men tipper på Bodøværingan sei det er normalt. Det var nok stiv kuling fra nord, og mere til i kastene. Vi studerte værvarselet i morrest og fant ut det ble nordavind i tre dager til.

Så vi heiv laust og så oppover langs styrbord land (Steigen sia) skulle det være mindre vind, volvoen fikk jobbe tenkte vi. Vi tok oss en tur og provianterte mat for vi gikk, det var litt tomt i skapet ombord.

Det var fortsatt liten kuling fra nord da vi kom ut for moloen, rett i baugen, det hamret og slo, ikke trivelig. Stemningen sa 20 timer pluss til Lødingen i sånt vær, vi fant ut att det skulle bli helvetes-strekningen.

Sjarke-peisan la bak oss og ville vente litt før dem heiv laust, men vi så dem etter et par timer. I sterk motvind og bølger tok dem innpoå og seig forbi oss. Men etterhvert nærmet vi oss holmene ved Engbøen, der fikk vi smulere farvann og leia gikk mere østover no. Vi fikk opp forseilet og vips var vi i ræva på sjarke-peisan.

Kom opp sør av Flatøy, sjarke-peisan tok kursen til Svolvær hvor sjarken skal leveres. Eg og danie datt i daustilla, Norge er vakkert.

Vi gikk fortsatt stolpeleia og fikk sett utrolig nye rart. Her er to påler av Kari og Ola nordmann bygd opp av trål-lin som noen har tatt på rek i hav-overflaten av oppryddere på sjøen.

 Må bare si det igjen: NORGE ER VAKKERT.
Utrolig givende og spennende og gå gjennom holmer og skjær, ja sund og fjell.

Vi har fortsatt blanke stilla og kurser utaskjærs for og få lagd oss en fjordland, det er sant att det er så godt og enkelt... Godt kan diskuteres etter denne vinterseilasen.

Nå er vi passert musa-sundat  og strake veien mot Lødingen, men det er fortsatt 32 nautiske mil igjen, neppe fremme før til natta.

tirsdag 9. februar 2016

Ferdig førtøyd i Bodø 22.30 tirdags kveld.

Ja nå har vi tatt det lengste strekket til nå denne turen, 102 nautiske mil fra Sandnessjøen til Bodø. I motsetning fra Børøysund (Hitra) til Rørvik hadde vi 95 nautiske mil, men der seilte vi hele strekket.

Bodø by er den vakreste havn og komme inn til i mørket, synd eg bare har sånn "hjalla-kamera".
Etter vi tok løst i morrest har vi bare seilt en bitteliten bit til og begynne, var en bris som falt ut den første fjorden vi fikk utnyttet seilene.

Inn til Bodø by.

Endelig i havn, motoren er stoppet og det ble stilt i skuta. Vi gikk for motor 95% av turen opp til Bodø, men vi har hatt en flott tur allikevel. Havblikk nesten hele turen, utenom siste strekket over Saltfjorden. Her fikk vi "nordaust-peiseingen" rett i baugen, den klapset og slo litt i baugen.

Vi bunkret fuel før vi la oss i still, jaggu sto det ikke en aldri så lite gave til oss på kaia. Tror faktisk det var "sjarkepeisan" som sto for det, så sjarken lå bak oss.

Skipperen disket opp med egg å bacon til kveldsmat, det var noe annet enn fjordland. Men vi måtte jo ha oss fjordland i dag også når vi gikk mellom Floholms-grunnen og Ertenskjær.
Vinden har nå tatt seg opp kraftig fra nord-øst, så vi ser det an om vi stamper opp Vestfjorden med vind-og drittbølger rett i baugen.

Helgelandskysten er vakker.

Denne kyststrekningen er drømmestedet mitt nr. en i verden med seilbåt. Hit skal jeg med egen seilbåt en gang og vise Tove den flotte skjærgården som er her.

Vi har passert Langtaran (kl.13.30 tir) langs hovedleia oppover til Bodø, svak nord-øst vind og småregn og yr hele tia. Etter værmeldinga tror eg vi skal få endel mere vind når vi nærmer oss Bodø. Møtt på forskjellige ferger og hurtigbåter som har trafikk mellom alle øyene her.

Ankomst mandag og avgang fra Sandnessjøen tirsdag.

Vi ankom Sandessjøen i går kveld, noen timer etter mørket kom. Heiv laus tidlig i dag og begynner turen til Bodø.

Her har vi overført plotteren oppe på dekk til nettbrettet nede i messa, helt utrolig, man kan følge med hele tiden selv om man er nede en liten tur.
Når vi gikk fra Brønnøysund var det en fin bris rett fra siden, vi seilte i eg god bør til han plutselig datt i daustilla, rød sol gikk ned i vest, utrolig syn. Volvo,en fikk jobbe når det ble stille og seilene ble rullet inn,
Det smakte meget godt med en fjorland i går kveld.

Ca 7.30 gikk vi ut fra Sandnessjøen, vinden rett i bagen. Og det er meldt nord-øst hele neste døgn, dvs. rett i bagen oppover til Bodø. Føler på meg att volvo,en ska brukes flittig i dag.

mandag 8. februar 2016

Vinterseiling på Frohavet - Ufrivillig jibb

Autopiloten klikket litt


God bør over Frohavet

Seiling kun med revet hovedseil.
Bavaria 34 AC

Brønnøysund mandag 8-2-2016

En god biff fortært sammen med to "sjarkepeisa" på Milano i går kveld før det stengte. Vi møtte dem første gang i Rørvik, en jobber som er skipper på tauebåt, han andre tråler reker nede i Oslofjorden.

Dette er gutta-boys som gikk over Folda i kortvarig sterk storm, dem fikk ørten alarmer ombord og blei slengt i alle retninger.

Sjarken er 28 fot og skal bringes opp til Vesterålen til en annen eier, så dem bare fører skuta oppover.

Her er sentrum av Brønnøysund, ei flott gjestehavn har dem fått til. Kanonvær her i dag, men han smalt skikkelig med han sent i går kveld. Det røyk av sjøen her i havna, regn og i tillegg, var litt småsurt kan man si. I dag er planen og komme seg til Sandesjøen, en så ikke alt for lang etappe.

søndag 7. februar 2016

Rørvik - Brønnøysund

Flotters vær da vi tok løs fra Rørvik, ble mørkt og svart før vi kom frem. Vi fikk også seilt mye denne etappen, snart er erfarne seilere, he, he :-) Turen tok ca. 8 timer, deilig å få fast i kaia...

 Vi gikk for motor ca. 1 time før vi nådde reint farvann.

Her går vi Dolmsundet før vi nådde første åpne "havstrekket", begge seilan kom opp og mørket kom sakte men sikkert. Gikk flott unna på styrbord slør, det var også meldt kortvarig mye vind, både på radio Florø og radio Bodø. Så igjen stemte yr,s værmelding for hav og kyst, polare lavtrykk er kjappe i farta. Tok inn hovedseilet etter ca. 2/3 på turen, blåste godt bak og slør fra styrbord, bikka faktisk 8 knop bare med genua,en.

Regnet kom også og tok oss ca. en time før vi nådde brua på Brønnøysund, men vi visste det kom så alt av regnklær var ferdig hyrt på oss, så vi "står han av".

No er det spise å få kvilt seg opp, ble to lange etapper på rappen.

Børøysund til Rørvik over Frohavet og Folda.

Kortvarig storm meldte Florø radio tidlig på lørdags morran, lignet veldig på et polart-lavtrykk. Vi utsatte avgang til ca. i tre tiden på ettermiddagen, god liten vestlig kuling til og begynne med.

Vi tok farvel med Stig Kampesveen og putret oss ut av havna i Børøysund, jaggu er den karen ivrig og være med i båten. Han har ca 6 timers kjøring fra Gausdal og han er to helger i måneden i båten, ivrig fisker er han og.

Vi fikk ren slør fra babord side i flere timer, 9 knop på det meste bare med hovedseilet ute. Autopiloten fungerte utmerket, vi ante fred og ingen fare da den plutselig spant seg rundt hele skuta. En aldri så lite ufrivillig jibb og det ble litt spennende ombord et kortvarig øyeblikk, Daniel re-startet, la inn ny rute og alt i orden etter ei stund.

Vi har nå passert Frohavet, natten siger på og skal inn på Folda, vi visste att den kortvarige vinden fra vest skulle dreie på sør-øst, det stemte perfekt med hav-varselet til YR. Selvfølgelig hadde vi noe sjø over Frohavet, men eg vil gjerne kalle det for "smult" allikevel. Det er utrolig korr sjødyktig den skuta er, ingen ulumskheter her. Men vi måtte jo sove og, delte vaktene, vi seilte ei strekning på ca. 16 timer uten stans, vi sov på skift.

Vi ankom Folda og vinden hadde tatt seg opp til stiv kuling, stjerneklart og vi er midt i det polare lavtrykket fra sør-øst. Jeg regne med siden vinden falt ut fra Folda-fjorden ble den sterkere enn bris, og det stemte bra, den avtok igjen etter Folda. Det gikk fint å reve med både rulle-hovedseil og rulle-genua helt alene. Vi ble sittende mange timer alene i mørket hver, mange rare tanker som svirrer i hode. Plutselig bryt en bølge rett på sia, ja da kjenner du att du lever om tankene er et helt annet sted enn navigeringa.

Vi ankommer Rørvik så vidt i lysningen, sliten begge to og hiv i oss en Fjordland før vi stupe i køya. Sovner som en dobbelt stein nå og våkner ikke før ca. tolv-tia.

Her bunkrer vi opp fullt med fuel, vannet funket ikke, lette flere plasser i Rørvik. Så ut som dem hadde stengt kranene for vinteren.

Det lå en sjark bak oss som hadde gått i ett strekk fra Bud og hit til Rørvik, han hadde gått over Frohavet og Folda i den verste vinden. Dem hadde fått seg en omgang med god gammel dags juling kunne han fortelle, og dem skulle videre opp til Vesterålen.

 Denne var spesiell, vet ikke helt hva dette er, men tipper det har litt med kunst og gjøre.

Her siger Hurtigruta "Finnmarken" forbi oss når vi forlater Rørvik. Neste planlagte havn er Brønnøysund, flott vær og ferdig med havstykkene, føler på meg det blir en kosetur :-)

fredag 5. februar 2016

Børøysund havn...

Jaggu kom vi frem i dag og, mørkt ble det før vi ankom havna. Men Stig Kampesveen med seilbåten "Gausdal" lå omtrent ett bitte like stykke foran oss, han ankom ca. 5 min før oss i havna. 
Annkom Børøysund ca. 18.30.
Vi fikk endel motvind omtrent midt på sundet ved øya Hitra, midt på Trondheimsleia. Vi ble lei av å krysse på vinden etter ei stund, så volvo,en fikk jobbe litt. Men ved Terningen fyr fikk vi sidevind, seilan opp og fauk avgårde i nesten 8 knop. Vi så stilla-beltet foran oss etter ei stund, og når farta gikk ned mot tre knop heiv vi igang volvo,en igjen og putra oss til havn.

Middag er kommet nedi magen, Daniel disket opp med ostesnitzler, ris og god saus. Regne med det går i Fjordland på neste middag, da "glir" vi over Frohavet og Folda, det bli det lengste havstrekket...

Kristiansund til Børøysund

Fint driv i skuta i dag, nydelig vær også. Fortsatt litt "tunghalla fra sør-vest på de åpne havstykker. Vinder er ca. ren øst foreløbig, herlig :-)
Midt mellom Smøla og Tustna.

Kystvakta følger med oss, dem vinket og vi måtte jo vinke tilbake. Beregnet ankomst i Børøysund rundt 17-18 tia, kommer an på vinden.